Kat

Basis informatie over onze kat voor u.

Aanschaf van een kat

U denkt er over na om een kat aan te schaffen, wat leuk! Katten kunnen voor veel gezelschap in huis zorgen en zijn relatief makkelijk te onderhouden, waardoor ze voor veel mensen een geschikt huisdier zijn.

Echter is het ook bij katten belangrijk om eerst goed na te denken voor u de beslissing maakt. Katten kunnen soms behoorlijk zelfstandig zijn maar dat betekend niet dat zij geen aandacht nodig hebben. Daarbij neemt een kat tijd in beslag, kost geld en energie.  Bedenk van te voren wat u in een kat zoekt. Er zijn namelijk katten die het liefst de hele dag op schoot liggen en gekriebeld worden maar er zijn ook katten die liever niet geaaid worden. Sommige katten zijn heel verbaal en miauwen er gezellig op los, is dat iets wat u aanspreekt of juist niet. Zoekt u een kat die graag binnen is of juist een kat die zich ook prima buiten kan redden. Een kitten of toch een volwassen kat? Denk dus eerst even na voordat u zo’n prachtig bolletje wol aanschaft, tenslotte kunnen sommige katten wel 20 jaar worden. Het is dus geen keuze voor even.

Voor meer informatie over het aanschaffen van een kat kunt u kijken op: https://www.licg.nl/katten/de-aanschaf-van-een-kat/

Ook mag u natuurlijk altijd contact opnemen met ons voor advies.

 

Vaccinatie

Vaccinatie schema voor uw kat.

Kitten
Kittens worden in de eerste 3 maanden 2 x gevaccineerd.

  • 9 weken leeftijd
  • 12 weken leeftijd

Voordat de vaccinatie aan uw kitten wordt gegeven, krijgt hij/zij bij ons eerst een algemeen onderzoek om zijn gezondheid te beoordelen. Ook kunt u bij terecht voor informatie over de voeding en de opvoeding van uw kitten.

Volwassen kat.
Volwassen katten worden jaarlijks gevaccineerd. Voor deze jaarlijkse vaccinatie krijgt u een oproepkaartje van ons thuis gestuurd. De jaarlijkse enting bestaat niet elk jaar uit dezelfde cocktail. 1 keer per 3 jaar krijgen ze de grote cocktail(kattenziekte en niesziekte). De jaarlijkse enting die ze krijgen is de niesziekte vaccinatie.
Naast deze standaard vaccinaties kunt u er voor kiezen om de Bordetella en de rabiës vaccinatie te geven aan uw kat. De Bordetella vaccinatie is een neusdruppel en wordt gegeven aan uw kat als hij/zij naar het pension gaat. De meeste pensions willen dat uw kat 4 weken voor het bezoek gevaccineerd is, echter verschilt dit wel per pension dus u kunt dit altijd even navragen bij uw pension. De rabiës vaccinatie is nodig als uw kat mee naar het buitenland gaat. Deze vaccinatie moet u tijdig aan uw kat geven wil hij/zij mee over de grens mogen. Hiervoor zijn per land verschillende eisen. De eisen voor landen binnen de EU kunt u vinden op https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/

De eisen voor landen buiten de EU kunt u vinden op https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa/

Sterilisatie

de sterilisatie van de poes is een buikoperatie waarbij we de eierstokken verwijderen. Eigenlijk is deze ingreep dan ook een castratie. De term “sterilisatie bij een poes” is zo ingeburgerd in NL dat wij het daarom ook onder deze term benoemen.

De operatie.
Bij de sterilisatie gaat de poes onder algehele narcose en maken wij een klein sneetje (+/- 3cm) in de middenlijn van de buik vanaf de navel naar beneden. Tijdens de operatie worden de eierstokken compleet verwijderd en de baarmoeder blijft normaliter zitten. Mochten we tijdens de operatie zien dat de baarmoeder afwijkend is, dan zal deze wel verwijderd worden. Als dit nodig is kan het zijn dat het sneetje iets groter wordt. De sterilisatie bij de poes is onomkeerbaar. Na sterilisatie zal de poes niet meer krols worden en zal ze geen nestje meer kunnen krijgen. De operatie is een relatief kleine ingreep waarvan ze ,in de regel, snel zal herstellen.

Wanneer steriliseren?
Poezen kunnen al gesteriliseerd worden vanaf 6 maanden leeftijd. Poezen zijn het gehele jaar door vruchtbaar en kunnen dus ook regelmatig krols zijn in tegenstelling tot de hond. Onze voorkeur voor de sterilisatie gaat uit naar het moment dat de poes niet krols is, echter is dit door de vele krolse periodes die de poes kan hebben niet altijd mogelijk. De sterilisatie kan dan ook tijdens een krolse periode uitgevoerd worden, geef dit wel even aan bij het maken van de afspraak. Voor deze operatie kunt u telefonisch of aan de balie een afspraak maken en zal bij ons altijd in de ochtend plaatsvinden.

Waarom steriliseren op jonge leeftijd?
Bij sterilisatie op jonge leeftijd zijn er een aantal gezondheidsproblemen die we kunnen voorkomen of de kans er op heel sterk te verkleinen. De belangrijkste hiervan zijn de baarmoederontsteking en de mammatumoren (kwaadaardige borstkanker). Als de poes in haar eerste levensjaar geholpen wordt dan is de kans van het ontwikkelen van deze tumoren nihil. Steriliseren op jonge leeftijd voorkomt ook ongewenste nestjes en dat is voor de stijgende (wilde)kattenpopulatie ook een hele belangrijke reden.

Castratie

De operatie.
De castratie van de kater is een kleine ingreep waarbij je een sneetje maakt in de balzak. Bij de castratie gaat de kater onder algehele narcose en worden beide testikels verwijderd. De eerste week na de operatie zou de kater nog voor nakomelingen kunnen zorgen omdat er nog zaad in de prostaat en de zaadleiders aanwezig kan zijn. Doordat de ingreep klein is zal de kater ,er in de regel, snel van herstellen. De castratie is onomkeerbaar.

Wanneer castreren?
Katers kunnen gecastreerd worden vanaf 5 maanden leeftijd. Voor deze operatie kunt u telefonisch of aan de balie een afspraak maken en zal bij ons altijd in de ochtend plaatsvinden.

Waarom castreren?
Er zijn een aantal redenen om uw kater te castreren.

  • Het terugdringen van ongewenste bevruchting bij “wilde” katten.
  • Katers gaan meestal als ze in de “pubertijd” komen beginnen met sproeien. Dit sproeien kunnen ze overal tegen aan gaan doen zoals banken, stoelen, kasten etc. Afgezien van het feit dat dit niet heel hygiënisch is in huis, komt er ook nog bij dat de urine van katers enorm sterk ruikt. Voor veel mensen is dit dan ook de voornaamste reden van castratie.
  • Ongecastreerde katers vechten veel meer dan gecastreerde katers. Bij deze gevechten lopen katers heel vaak flinke abcessen op. Om de kans op deze vecht abcessen te verminderen kan castratie dus een uitkomst bieden.

Ontworming

Ontwormingsschema voor uw kat.

Het Kitten.
Kittens worden in hun eerste levensfase regelmatig ontwormd. Het advies is om ze op de volgende leeftijden te ontwormen.

  • 3 weken
  • 5 weken
  • 7 weken
  • dan maandelijks t/m de leeftijd van 6 maanden.
  • vanaf 6 maanden is het advies om uw kat 4 x per jaar te ontwormen.

Volwassen kat.
Voor volwassen katten geldt het advies om ze 4 x per jaar te ontwormen, dat komt dan neer op 1 x per 3 maanden.